Εμπορικό Κέντρο Καδιανάκης - Κατοικία
Αλυσίδα: Πότε πρέπει να τροχιστεί;
Αλυσίδα: Πότε πρέπει να τροχιστεί;

Η αλυσίδες των ξυλοκοπτικών, από τις απλές μέχρι και τις ειδικές με επίστρωση μετάλλων λόγω της χρήσης φθείρονται  και στομώνουν με αποτέλεσμα να χρειάζονται τρόχισμα για να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση.


Πόσα συχνά θα πρέπει να επαναλαμβάνεται η διαδικασία του τροχίσματος εξαρτάτε από παράγοντες όπως η ποιότητα της αλυσίδας, τις ώρες εργασίας των μηχανημάτων, εάν τα ξύλα είναι δροσερά ή ξηρά, εάν κατά διάρκεια της κοπής εκτός από το ξύλο η αλυσίδα έρχεται σε επαφή με χώμα, μέταλλα, υγρασία, σαλιγκάρια κλπ.

Πως μπορούμε να καταλάβουμε ότι η αλυσίδα χρειάζεται ακόνισμα? Απλά παρατηρώντας τα παρακάτω φαινόμενα:

  •        Η αλυσίδα δεν βυθίζεται μόνη της μέσα στο ξύλο, αλλά κόβει μόνο εφόσον ασκηθεί πίεση πάνω στον κινητήρα.
  •       Σε κανονικές τομές, η αλυσίδα αντί για μεγάλα πριονίδια δημιουργεί λεπτή πριονόσκονη. Επίσης παρ'όλη την κανονική ποσότητα λαδιού στην αλυσίδα αλλά και το σωστό τέντωμα δημιουργείται καπνός  μέσα στην τομή.
  •        Αν η τομή παρουσιάζει απόκλιση προς μια κατεύθυνση, σημαίνει ότι τα δόντια κοπής έχουν στομώσει μονόπλευρα ή ότι δόντια δεν έχουν το ίδιο μήκος και στις δύο πλευρές της αλυσίδας.
  •        Το αλυσοπρίονο «κροταλίζει» και «πηδάει» κατά το πριόνισμα. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να ελέγξουμε τις αποστάσεις των οδηγών.

 


Για το τρόχισμα μπορείτε να χρησιμοποιείται απλές λίμες με οδηγούς ή να απευθυνθείτε σε ειδικευμένα συνεργεία συντήρησης γεωργικών μηχανημάτων.

 

Πηγή Πληροφοριών: Stihl, Καδιανακης ΑΕ