Εμπορικό Κέντρο Καδιανάκης - Κατοικία
Ελιά: Μεταφορά Ελαιοκάρπου
Ελιά: Μεταφορά Ελαιοκάρπου

H μεταφορά του καρπού αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο που απαιτεί μεγάλη προσοχή καθώς επηρεάζεται η ποιότητα το ελαιολάδου. Αυτό που πρέπει να έχει πάντα υπόψη το ο παραγωγός είναι ο καλός αερισμός του καρπού και η μεταφορά να μην προκαλεί τραύματα.


Ο καλός αερισμός του καρπού αποτρέπει την ανάπτυξη μυκήτων (μούχλας), που προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας, αύξηση της οξύτητας και συνεπώς χαμηλότερης ποιότητας ελαιόλαδου.


Τα πιο διαδεδομένα  μέσα μεταφοράς του καρπού είναι τα Σακιά. Ιδανικότερο σακιά θεωρούνται  το Γιούτας και δεν ¨ανάβουν¨ σε σχέση με τα πλαστικά. Επίσης δεν μεταφέρουν πλαστικοποιητές που μπορεί να  έρθουν σε επαφή με τον καρπό, όταν χρησιμοποιείται πλαστικό σακί. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται καινούρια τσουβάλια ή εάν είναι χρησιμοποιημένα να μην έχουν μεταφέρει άλλα προϊόντα εκτός από ελιά. Ακόμα πρέπει να αποφεύγονται τα μη διάτρητα σακιά.


Ιδανικότερος τρόπος μεταφοράς του καρπού στα ελαιουργεία είναι τα τελάρα με τρύπες αερισμού. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπεται η συμπίεση του καρπού και αερίζεται καλύτερα.


Η καρπός είναι καλό να εκθλίβεται όσο το δυνατών συντομότερα από την ημέρα της συγκομιδής. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό σωστό είναι να αποθηκεύετε σε χαμηλές θερμοκρασίες και σε χώρο στεγαζόμενο. Τα τελευταία χρόνια η αναβάθμιση των ελαιουργείων σε σύγχρονων και αποδοτικών μονάδων έχει συμβάλει στην μείωση του χρόνου συγκομιδής κ έκθλιψης του καρπού.

 

 

Πηγή Πληροφοριών:

-          Adriano Del Fabrio(2004). Η ελιά. Εκδόσεις Ψυχάλου. Σελ 64-65

-          Richard Fooks. Το βιβλίο της ελιάς. Εκδόσεις Ψυχάλου. Σελ 174

-          Κολιαραδάκης Γεωργιος(2007). Συγκομιδή-Κλάδεμα της Ελιάς. ΑΤΕΙ Κρήτης

-          Καδιανάκης ΑΕ